FÖRELÄSNING I EKONOMI

Klockan 14:30 i lördags samlades medlemmar i Borlänge för att lyssna på ett föredrag. Föredragshållare var Claes Lundmark från Nya Partiets riksledning och föredragets tema var ekonomi.

Lundmark inledde föredraget med att hälsa alla välkomna och säga att han tyckte att det var kul att så många kommit för att lyssna på ett föredrag om ekonomi, trots att det var så vackert väder ute. Efter en kort presentation av sig själv började Lundmark sedan att prata om ekonomi.

4-föreläsning-Kml-bilder-blogg

Det första Lundmark gick in på under själva föredraget var pengar. Lundmark förklarade hur människor innan det fanns pengar bytte varor med varandra och att man så småningom började göra affärer med mynt eftersom det var smidigare. Därefter gick Lundmark igenom hur sedlar uppstod som kvitton för inlämnat guld. Slutligen förklarade Lundmark att pengar idag mest är elektroniska impulser i datorsystem. I till exempel Sverige motsvarar de fysiska sedlarna och mynten bara 3,8 procent av den totala mängden svenska kronor som finns i olika datorsystem.

Därefter började föredraget mer att handla om finanskrisen och det internationella banksystemet. Lundmark talade också om storföretagen som tjänar enorma pengar på denna förstörelse och saknar intresse av att ändra på de rådande förhållandena och tog Vattenfall och bolagets kolkraft som ett tydligt exempel. Att föredragshållaren var starkt kritisk till dessa fenomen framgick tydligt och han såg också till att belysa att det här finns ett väldigt tydligt mönster på företagen.

goteborg-abf-goteborg-vad-ar-att-ha-koll-pa-ekonomin-1103202674963_n

Den sista och kanske mest intressanta delen av föredraget handlade om vad vi själva kan göra här och nu. Lundmark tog här upp flera intressanta alternativa banker man kan kolla på idag. Här lyftes också Tysklands tidigare ekonomiska system, där mängden sedlar i omlopp reglerades efter landets uppskattade arbetspotential, fram som ett historiskt exempel på ett bättre system än det nu rådande.

Innan han avslutade föredraget rekommenderade Lundmark några sevärda dokumentärer och han uppmanade också folk att sträva efter att ha en ordnad ekonomi idag även om man bör vara kritisk till det ekonomiska systemet som sådant.

När Lundmark efter en timme talat klart bjöds det på kaffe och fika och därefter följde en frågestund där åhörarna fick bombardera Lundmark med frågor om ekonomi och annat.

Sammanfattningsvis kan man säga att Lundmark som vanligt var en pedagogisk föreläsare och lyckades blanda in en hel del humor trots det allvarliga ämnet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s