BORT MED KOMMUNALA KLOTTERPLANK

Efter polisens upprepade rapporter om att kommunala klotterplank (s.k. lagliga graffittiväggar) har visat sig fungera som inkörsport och rekryteringsplats för ökad kriminalitet och extremitet bland ungdomar så har vi äntligen lyckats hitta en gemensam hållning från företrädare för kommun, landsting, polis mm – vi vill sluta med kommunala klotterplank eller s.k. lagliga väggar.

Klotterplanken har debatterats flitigt. De har inte haft någon förebyggande effekt under senare år, utan tvärtom bidragit till ökade problem med klotter och kriminalitet. Självklart ska en kommun inte skapa mötesplatser som syftar till ökad brottslighet. Som isolerade företeelser kan det verka ofarligt, men när det börjar påverka alla delar av vår existens blir det en stor fara. En konstig klädstil har blivit våra unga mäns uniform; bakåtvända kepsar, t-tröjor, säckiga byxor med mera. Vilken slutprodukt kommer då från den amerikanska kultur-kloaken? Generationer av småsinta hedonister och egoister; påstridiga, arroganta, respektlösa och vulgära typer… amerikaner i allt, utom geografiskt. Vi ser det i graffitin, i de slöa och ansvarslösa attityderna mot livet och samhället i allmänhet.

Den senaste tiden har en stor mängd nazistsymboler klottrats på fastigheter och andra byggnader i och omkring Kärrtorp. Att nazisterna försöker etablera sig här är väldigt utmanande. Redan i somras började de nazistiska klistermärkena dyka upp. En varning kom den 12 oktober, då nazisterna öppet tränade hitlerhälsningar på Kärrtorps IP mitt på dagen. Klotter med hakkors, affischer samt misshandel och hot i tunnelbanan skulle göra förorten till ett fäste.

original

Den som förespråkar denna form av klotter, inte tänker på är att en målning som sker på någon annans egendom alltid är skadegörelse. Det innebär en ekonomisk skada för ägaren av fastigheten då denne måste sanera den skada som uppstått. Om klottret sker på kommunens egendom är det skattepengar som finansierar denna sanering. Skattepengar som kunde gått till vård, skola och omsorg istället.

Den som klottrar kan ha flera olika motiv till varför han/hon begår dessa brott. Spänning, sprida sitt budskap, revolt mot vuxenvärlden och grupptryck är några. Konstnärligt intresse kan också vara en del i motivet till att man klottrar. Den sistnämna gruppen, de som har ett genuint konstnärligt intresse och vill uttrycka sig med graffiti, är inte de personer som begår skadegörelse i konstens namn.

Förhoppningsvis har nu verkligheten kommit ikapp, så att vi på allvar kan börja försöka bekämpa klotter och kriminalitet. Och samtidigt få till ett skifte i synsätt. Men nazisternas aktiviteter födde en motreaktion. Det är ingen lösning att blunda, utan den enda vägen framåt är att få ännu fler antirasister aktiva, många fler. Samtidigt måste rörelsen byggas med mycket större säkerhetsstrukturer än tidigare. Sluta idealisera klottrare och den kulturen. Inget annat än en aggressiv kamp kan rädda Sverige från den rasistiska pesten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s