UMEÅS SJÄLVHATANDE LÄMLAR

Eld, snö, is och förhoppningsvis en riktig folkfest. Förväntningarna är stora inför lördagskvällens invigningsceremoni. Stadskärnan fyllts med snö och is som svenska och internationella konstnärer använder för att förvandla Umeås centrum, inför vad som förväntas ska bli en riktigt stor folkfest. Men det blir ingen folkfest, det är en VIP-fest för hotelldirektörerna, fastighetsmogulerna och politikerna, när de gurglar champagne och silar kulturarbetares blod mellan tänderna.

Nu firar de, med skrytbyggen som kommer att åderlåta kommunens budget i kvarts sekel. Nu skålar de, för de samarbetsavtal mellan kommun och näringsliv som hädanefter kommer att avlösa varandra och insynen i rofferiet och pengaskyffleriet för evigt muras för. “Kreatörer” är vad vi ska bli, vi kulturarbetare och konstnärer, projektledare för oss själva och vår stad, medan truten gör sävliga dammsugarljud och fingret alltid pekar mot norrskenet.

Vad är problemet? Jo, det ska jag förklara för er – med parollen “kulturdriven tillväxt” tar man ett kliv bort från kollektivismen och mot individualismen. I denna nya stad förväntas alla vara sin egen lyckas smed. Varenda ord och handling, varenda plagg och förfestsamtal, är en förlängning av ens eget varumärke, som man hoppas någon gång kunna plantera i en bostadsrätt med vattenutsikt och mobilstyrda rövspolare i toaletten.

Det är inte längre din stat som ska finansiera rätten till ett tryggt hem, utan det är marknaden. Det är inte längre ditt fastighetsbolag som ska vara i skuld till banken, utan det är du personligen. Det är inte längre välfärden, dagis, skola och vården som ska ge dig grundförutsättningar i livet, utan det är din ambition och din personliga kapacitet och vilja.

Egentligen borde jag kanske i denna krönika istället tacka dessa rotlösa individer. Det är nämligen mycket god propaganda för oss när de svart på vitt visar på den intellektuella skillnaden mellan oss och dem. De visar vilka det är som valt att leta fram fakta, analysera olika argument och vägt de mot varandra och tänkt kritiskt, samt vilka som gör exakt som alla andra utan att själva veta varför. Men samtidigt blir jag så frustrerad över människors oförmåga att tänka själva att jag inte bara kan blunda och ge dessa systemets nyttiga idioter en klapp på axeln.

Det är lite som när en hund rullar runt eller sträcker fram sin tass på kommando från sin husse. Hunden gör det inte för att denne mår bättre av det utan för att den blivit tränad sedan låg ålder att göra så, kanske möjligtvis för att få en välsmakande godbit eller i tragiska fall, för att undvika att bli slagen. Likadant är det med de människor som ställde upp på Umeå torg i idag för att stödja kulturen.

Västerbottenskuriren säger ”hoppa!” och tusentals Umeåbor hoppar. Kommunpolitikerna säger ”rulla runt!” och Umeå rullar runt. Balticgruppen säger ”vacker tass!” och folket i Umeå räcker vacker tass. I vissa fall har det gått så långt att Umeborna också tagit med sina barn liksom för att försöka få en extra klapp på huvudet av sin herre: titta mitt barn kan också vifta på svansen!

Hjärntvättade lämlar utan egen tankeverksamhet eller konstnärliga självhatare? Oavsett så ses vi på demonstrationen ikväll!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s