NYA PARTIET FIRAR INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

brain-logo-scientific-party-of-sweden-women-power

Kniven skär genom köttet och blodet droppar sakta på golvet och runt bordet sitter partimedlemmar och tittar på mig förväntansfullt. Doften av sött blod blandas med lukten av salt och varmt fräsande fett. Det är varmt i rummet och många klär av sig och sitter endast i kortärmat. Ljudet av ben som knäcks av en vass och tung kniv skär genom rummet, en flaska rödvin öppnas och slås sakta ut över det färska köttet. Förberedelsen av Nya Partiets måltider har påbörjats och det är nu våra kunskaper sätts på prov. Köttbullar ska rullas, revbensspjällen marineras, för på lördagen är många munnar som ska mättas.

För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen anordnade Nya Partiet en internationell kvinnofest på träffpunkt Folkets hus. Även om man aldrig talar om en kvinnas ålder, så kan det sägas att spannet på deltagarna sträckte sig över fyra generationer. Kampen för allmän rösträtt och fred löper som en röd tråd genom internationella kvinnodagens historia. 8 mars är en central dag i kampen för kvinnors rättigheter. Det är en dag för firande och fest, men också eftertanke, nätverkande och gemensam organisering för framtiden!

Första måltiden är frukosten som serveras lördag morgon. Medan alla ligger och sover stiger jag upp och börjar förbereda och tillaga det som ska stå på frukostbordet. Omelett, havregrynsgröt, ost, leverpastej, grönsaker bröd och kaffe ska stå färdigt när aktivisterna vaknat och serveras så fort som möjligt. Medan frukosten serveras så påbörjas förberedelserna av dagens lunch som denna helg består av kålsoppa med hembakat bröd.

Efter en mindre försening fick de inbjudna gästerna hemlagad potatispalt och stekt fläsk. Det hårda slitet i köket uppskattades av besökarna. Under måltiden hölls kamratliga diskussioner och folk passade på att bekanta sig med tidigare okända och knyta nya vänskapsband.

När gästerna var mätta och belåtna presenterades kvällens föredragshållare. Under föredraget föll det en del skratt och deltagarna fick chansen att avbryta med frågor. Åhörarna fick även veta på vilka sätt man kan utmana patriarkatet på olika plan. Efter föredragets slut stannade de flesta kvar för att bekanta sig ytterligare med varandra under tonerna av en inbjuden trubadur.

Medan de flesta aktivisterna och medlemmarna skulle övernatta till söndagen begav sig jag och näste 7 hemåt med nya insikter om både oss själva och framtiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s