ALMEDALEN – VALFLÄSKETS TID

Det vankas riksdagsval. Och politrukerna har, som seden bjuder, tagit fram stora köttkniven. Frikostigt skärs tjocka skivor av valfläsket upp. För en tid sedan fick man sig till livs en fettdrypande skiva – en vicestatsministers nuna fanns flinade på tamburens golv. Valfläskets kockar arbetar fingrarna kokheta för att hinna med beställningarna. Från Rosenbad kastas vallöftena ut likt konfetti. Det finns ingen hejd.

Man kan inte påstå att de tydligare skillnadernas förespråkare blev bönhörda i Almedalen. Tvärtom snattade partierna förmodade försäljningssuccéer från varandras stånd i en politisk karusell som gör den mest härdade passagerare vimmelkantig. Moderaterna norpade lite kvinnofråga och lite a-kassa från sossarna, som i sin tur pallade skolfrågan från Folkpartiet. Till och med Jimmie Åkesson bjöd ut andras varor (kravet på heltid) i ett försök att flirta med kvinnliga kunder. Men i Åkessons fall spelar nog snattandet mindre roll, då stamkunderna vet att han säljer hembränt under disk.

Riksdagsmän vilka hamnat i maktens korridorer tack vare sin förmåga att slicka sig uppåt i beslutsfattandet via snäva intressepartier. Och vilka, när det väl vankas ett nytt val, tittar fram ur sina gömmor för att ivrigt sprida sitt stinna valfläsk exakt vart fjärde år. Det görs på wallenbergskt vis genom förtroliga förbindelser med S. Poker Wallenberg och hans Investor har redan anlitat Mona Sahlins avlagde statssekreterare Stefan Stern som sk senior advisor i frågor som rör skattefinansierade välfärdsföretag och helt nyligen lanserade familjen Wallenberg tankesmedjan ”Forum för välfärd”, med S-märkta företagaren Carl Bennet som ordförande och förre S-ministern Ulrika Messing bland styrelseledamöterna.

Syftet med det gyckelspel som går under epitetet riksdagsval, med mellanakt i Almedalen och slutsport i september, är kort och gott att säkerställa gycklarnas möjligheter till ytterligare fyra år i gräddfilen. För att borga för position och arvode, är hycklarna beredda att skära upp hur stora skivor av fläsk som helst. I fyra år har de krälat fram i en larvtillvaro, utan att nämnvärt bry sig om det Folk som en gång röjde vägen till taburetterna. Nu återuppstår de som färgsprakande fjärilar i kulörer om grönt, blått och rött.

Med blicken hän mot Nya Partiets envetna kamp bereder, kan följande konstateras: Alla de fjärilar som börjat surra kring oss är i själva verket blodsdiande mygg. Och även om den glöd skulle kunna föranleda användning av lämpligt myggmedel nu på momangen, får man nöja sig med att i stillhet knyckla ihop propagandabladet från Centern. Allt har, som bekant, sin tid.

val

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s