HUR GÅR KAMPEN… I UMEÅ?

Ort: Umeå, Västerbottens län.
Geografi: Ligger på östkusten, nästan mittemellan Stockholm och Sveriges nordligaste gräns med runt 65 mil till bägge delarna.
Folkmängd: Nästan 120,000 i kommunen, varav ca 2/3 bor inne i tätorten.
Ingår i Näste: 6.

2010-umea-karta

För inte så länge sedan bildades en kampgrupp i Umeå med anledning av att det rekryterats en del medlemmar i staden. Umeås kampgrupp har sedan dess blivit mer och mer aktiva och på sistone dessutom fått en hel del uppmärksamhet.

Gruppchefen i Umeå vill för tillfället vara anonym. Jag respekterar denna önskan då jag nu tagit kontakt med honom för att ställa några frågor om kampen i Umeå.

Hej! Vill du börja med att berätta lite om Umeå för våra läsare som aldrig varit där?

Umeå är en stad i Västerbotten som sen andra världskrigets slut har varit tämligen marxistisk. I staden bor det väldigt många studenter med anledning av universitetet i staden. Staden har troligtvis en bra bit mer än de officiella siffrorna på närmare 80 000 invånarna då många av studenterna är skrivna på sina hemorter söderut. Jag har inga siffror, men ett rimligt antagande är att mellan 25-35% av stadens invånare är studenter. Många av studenterna har kommit hit för att studera marxistiska ämnen inom humaniora och det gör att vänstern är ganska stark här. Umeå Universitet kallas i folkmun ”det röda universitetet”.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Nya Partiet i Umeå?

Den viktigaste frågan är en ökning av personaltätheten – med betoning på äldreomsorg och hemtjänst. Vi vill även öka lärartätheten i skolan och personaltätheten i förskolan.

Luftkvaliteten i Umeå i centrala Umeå är en annan av Nya Partiets huvudfrågor. Luftkvalitén och stadsplaneringen är frågor som sitter ihop. Skrytbyggena innebär dels att mycket av centrala Umeås låga profil (som trivsam småstad) sopas bort – inklusive viktiga grönområden. Nya Partiet har ett antal konkreta förslag för att förbättra luftkvaliteten. Genom att samordna lastbilstransporterna till olika butiker i centrala stan menar man att en betydande andel av utsläppen kan fås bort. Ska luften förbättras måste äventyrsbadet krympas. Badet har placerats på ett katastrofalt ställe trafik- och miljömässigt. Nya Partiet vill krympa satsningen på ett nytt badhus med 300 miljoner kronor. Partiet vill utreda om man kan bygga bostäder på grusplanen intill Mimerskolan samtidigt som man vill hitta en ny plats för badhusbygget.

Dessutom måste vi sätta stopp för nästa jätteprojekt i Umeå – en Evenemangsarena. Vi kommer att försvara grönområdet Hamrinsberget till sista blodsdroppen.

Ni har lagt mycket fokus på att träna kampsport i Umeå, varför tycker du detta är så viktigt?

Till skillnad från vanliga judo- eller karatekurser handlar självförsvar först och främst om att göra oss medvetna om sina möjligheter och rättigheter att försvara sig. Stridskonst har alltid vartit en viktig del av vår historia. Var och en, smed, bonde, fiskare, skräddare – alla var stridexperter trots sina övriga yrkesspecialiteter. Att träna väpnad och obeväpnad kamp är något som borde vara en självklarhet för alla. Rädslan för att utsättas för ett övergrepp finns ständigt i tankarna och begränsar många tjejers liv. Du kanske tvingas ta omvägar från bussen, undviker mörka parker och passager eller så har det gått så långt att du inte vågar gå ut på kvällen om du inte är säker på att du får sällskap med en kompis på vägen hem?

Många har gjort en stor grej av att ni tränar med och mot olika tillhyggen. Har du någon kommentar?

Förutom denna våldsamma träning spelar vi faktiskt även taktiska spel så som paintball, airsoft och schack.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Nya Partiet i Umeå?

Vi som är anslutna i Umeå idag tror helhjärtat på det här och vi arbetar varje dag för att växa, bli bättre och nå ut. Det vore konstigt ifall vi inte växte oss riktigt stora inom de närmsta åren. Det finns många politiskt aktiva i den här staden och vi har fått god respons framförallt från den yngre generationen.

DSCF0874

Något övrigt du vill hälsa Umeås journalister och politiker?

Tänk på vad ni säger, tänk på vad ni gör. Vi ser allt, vi hör allt – våra ögon och öron finns där ni minst anar det. Ni får helt enkelt acceptera att vi finns här och acceptera ert oundvikliga fall från makten, speciellt nu när era tryckerier går i konkurs ett efter ett.

Jag tackar stort för svaren och kommer med stort intresse att följa utvecklingen i Umeå.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s