STOPPA FRÄMLINGSFIENTLIGHETEN I EUROPA

Högerextremism har växt fram i Europa, nu rotar sig även nazismen – i samma Europa där historiens fasansfulla händelser inträffade för några decennier sedan. Att förebygga och stoppa spridningen av främlingsfientlighet och rasism är nödvändigt. Högerpolitiken skapar materiella grunder som kan föda och nära främlingsfientligheten. Men högern gör mer skada än så.

Med ökad fattigdom, utslagning och missnöje följer också en grogrund för att främlingsfientliga stämningar ska kunna få fäste. När de arbetslösas ersättning sänks och många ställs helt utanför a-kassan, när politikerna skär ned i skolan och sjukvården och när klassklyftorna ökar skapas det utrymme för högern att skylla på utsatta grupper i samhället. Så utgör högerpolitiken och dess konsekvenser en materiell förutsättning för att främlingsfientlighet ska kunna spridas till större delar av befolkningen.

Främlingsfientliga partier växer i tider av kris och oro och när de etablerade partierna alla rusar mot mitten. Ofta knyter den an till lokala företeelser i ett land. Alltmer växer den till en global rörelse i västerländska demokratier.

Terrordåden den 11 september var en avgörande katalysator. Attackerna och de efterföljande krigen skapade en allmän känsla av otrygghet och oro för tillståndet i världen. Ytterligare hjälp på traven fick främlingsfientligheten av den globala finanskrisen. När arbetslösheten når tvåsiffriga nivåer och plånboken blir tunnare riktas ilskan ofta mot invandrare som ”snor jobben” alternativt ”lever på bidrag”.

Vetenskapliga undersökningar har visat att olika nivåer av ett speciellt hormon kan påverka främlingsfientlighetens intensitet. Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning, omvårdnad, och förmåga att följa sociala normer. Förhöjd aktivitet av oxytocin skapar ökad tillit, minskar aggressioner, ångest, samt dämpar aktiviteten i amygdala, och minskar troligen också stress.

Detta sker mitt i det totala sammanbrottet av det internationella finans- och banksystemet. Det är ingen överdrift att säga: Medan Sverigedemokraterna tittar åt andra hållet och skapar ett stort ståhej om invandrare och islam, gruppvåldtar finansspekulanterna och deras bankirvänner det svenska folkets ekonomi och kapital. I hela Europa, inte bara i Sverige, frampiskas nu en hysterisk stämning mot invandrare och romer. Det kommer snart att se ut som i Tyskland innan nazisterna tog över, när nazister slogs på gator och torg, och en förvirrad befolkning och politisk elit inte längre kunde skilja på verklighet och fantasi.

Jag vill påminna om digerdöden, om förintelsen, om nazismen om gaskammaren och om det fasansfulla som en gång i tiden skedde i Europa. Det hände då och det kan faktiskt hända nu igen. Jag vill att vi rannsakar oss själva.

Vill du inte att historien ska upprepa sig, gör det du kan göra – hemma vid köksbordet, på arbetsplatsen, på gator och torg. Gör som alla de 20 000 människor i Kärrtorp gjorde. Stoppa rasismen och främlingsfientligheten i alla lägen. Vi bär alla ansvaret för att ha ett Europa fritt från rasism.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s