MED I LEKEN MEN INTE I SPELET

Valet hösten 2014 blev ett högerval. Hur Stefan Löfvens regering slutligen kommer att se ut återstår att se, men klart är att han vill bygga den på ett block-överskridande samarbete som bäddar för en fortsättning på den förda politiken. SD-spöket kommer att användas som argument för varje sådant samarbete.

Reinfeldt och Borg, arkitekterna bakom den nya moderata framgångssagan, kan därmed dra sig tillbaka i visshet om att deras politiska verk står ohotat. Fortsatt gäller arbetslinjens piska över de arbetslösa och sjuka, splittringen mellan de som har och de som saknar jobb och privatiseringspolitikens förödelse av välfärd och trygghet. De gigantiska skattesänkningarna som dränerar gemensam välfärd och trygghet kommer inte att rivas upp. I detta alternativlösa och ideologilösa läge skördar Sverigedemokraterna framgångar. Med mer än en fördubbling av antalet röster blir SD med råge Sveriges tredje största parti. Geografiskt, klassmässigt och åldersmässigt har SD skaffat sig en bred väljarbas.

De exakta siffrorna från Valmyndigheten för hur många röster Nya Partiet fått får vi senare i veckan. Det blev inget riksdagsinträde för oss denna gång, men vi har vunnit så otroligt mycket annat som både går att mäta i siffror och som är omätbart.

Trots att vi visste att det skulle bli ett röstmässigt svårt val, att vi tvingas slåss för varje röst, så är det bara att konstatera att valet blev ett röstmässigt misslyckande. Givetvis är vi besvikna. Vi är många som kämpat hårt för antikapitalism skulle vinna sympati i den ideologibefriade valdebatten. Samtidigt måste vi bygga vidare på det stöd vi har mött den gångna månaden när stora delar av partiet har varit på tårna och tagit den plats vi förtjänar. Även om detta stöd alldeles tydligt har varit svårt att omsätta i röster.

Vi är inte ett parti som bara dyker upp vid valen. Vi är ett parti som ständigt och jämt verkar för att organisera människor i deras vardag. Den politiska situationen efter valet 2014 är både skrämmande och spännande och högerpolitiken kommer inte försvinna med Reinfeldt. Högerpolitiken kan bara stoppas genom kamp. Vi står inte passiva och tittar på, utan lägger oss aktivt i samhällsförändringarna. Vi är med i leken men inte i spelet.

Spelet är riggat. Nya Partiets funktion inte är att vara en bricka i deras spel. För brickor i ett spel måste följa spelregler, utan att få ifrågasätta reglerna. Brickor i spel kan inte agera själva, de flyttas runt, de flyttar inte aktivt. De dansar efter maktens pipa. En bricka byter de ut och är utbytbar. Men Nya Partiet kan inte bytas ut.

10660173_10152255407741825_5814710414006856911_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s